Webshops die films, muziek of e-books verkopen moeten sinds 1 januari het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont. Dat levert veel administratieve rompslomp op, met name voor kleine webwinkeliers. Daar wil de Europese Commissie nu iets aan doen.
Brussel wil een drempel invoeren voor internetverkopen aan buitenlandse klanten. Dat blijkt uit de digitale plannen die de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. Als webshops daar onder blijven met hun buitenlandse verkopen, kunnen ze blijven werken met het btw-tarief in hun eigen land.
De nieuwe regelgeving die per 1 januari is ingevoerd roept veel weerstand op bij kleinere internetondernemers in Nederland. Als zij bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkopen, moet het Duitse btw-tarief van 19 procent in rekening worden gebracht. Dat geld moet aan de Duitse btw-dienst worden overgemaakt. Voor kleine bedrijven betekent dat veel extra werk.
Administratieve rompslomp
“Er zijn veel kleine ondernemers gestopt omdat de administratieve ballast te hoog werd”, zegt Femke Hogema tegenover BNR. Zij is auteur van het boek Financiën voor zzp’ers. “Btw in Europa is lastig omdat er wel tachtig verschillende tarieven zijn. Het is heel complex geworden.”
De Nederlandse thuiswinkelorganisatie Thuiswinkel.org lobbyde in Brussel voor het aanpassen van de regels. “Als je een kleinere ondernemer bent, moet je je in zoveel verschillende btw-regimes en tarieven gaan verdiepen. Dat is natuurlijk geen doen”, vertelt Martijn Vos van de belangenvereniging aan BNR.
Vos is dan ook te spreken over het voorstel uit Brussel om een drempel op te werpen. "Omdat de btw een landelijke aangelegenheid is en de commissie zelf niet over de tarieven gaat, is dit denk ik een hele goede oplossing."
Hoogte drempel
Ook PvdA-Europarlementariër Paul Tang vindt het goed dat de Europese Commissie voor de hele EU zo'n drempel in wil voeren. "Het is nog onbekend hoe hoog, die drempel precies wordt, maar het is duidelijk dat de commissie de problemen onderkent", laat Tang weten in een reactie.
In Groot-Brittannië is de regeling dat tot een bedrag van 100.000 euro aan btw tegen het nationale tarief afgedragen mag worden. In de Brusselse wandelgangen wordt eenzelfde bedrag genoemd voor de btw-drempel. Dan zou het dus gaan om vijf ton aan omzet.
Tang vindt het heel spijtig dat de commissie pas volgend jaar met voorstellen komt. "Het zou goed zijn als er ook een oplossing komt voor nu en de komende tijd tot 2016."
Daar sluit zzp-expert Hogema zich bij aan. "Er is een grote campagne in Engeland om nu al een uitzondering te maken. Want er zijn veel ondernemers die er nu aan onderdoor gaan omdat ze bezig zijn alles in te richten. En dan zou het straks niet meer hoeven. Eigenlijk willen we gewoon nu een oplossing."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl